preloader

Kanal Tedavileri

Kanal tedavisi nedir?

Kanal tedavisi, sinirin yani pulpanın kendini tamir edemeyecek şekilde hasar görmesi durumunda uygulanan bir tedavi şeklidir. Pulpa dişin en iç kısmında bulunan ve dişin gelişiminden, beslenmesinden, savunmasından sorumlu, dişe canlılık veren doku olarak tanımlanabilir. Genellikle kırık dişle veya derin çürükler pulpanın iltihaplanmasına sebep olmaktadır. Hasar görmüş veya iltihaplanmış sinir bulunduğu bölgeden uzaklaştırılmazsa diş ve çevresindeki dokularda enfeksiyona neden olarak diş kaybı gibi ciddi problemler oluşturabilir. Pupla dokusunun yani sinirin çıkartıldıktan sonra kanal boşluğunun temizlenmesi, şekillenmesi ve kanal dolgu maddeleri ile doldurulması gerekir. Bu gerçekleştirilen işlemler bütünü kanal tedavisi olarak tanımlanır.

Kanal tedavisi ile hangi bölüm ilgilenir?

Kanal tedavisi işlemleri diş hekimliği ana bilim dalı olan endodonti uzmanları tarafınca gerçekleştirilir.

Kanal tedavisi gerektiren durumlar nelerdir?

• Kendiliğinde görülen ve uzun süren diş ağrıları
• Geceleri ağrı kesiciler kullanıldığında dahi geçmeyen ağrılarda
• Dişe temas, sıcak veya soğuk gibi dış etkenler sonrasında başlayan ağrının uzun sürmesi
• Dişetinde, dişin etrafında veya ilgili lenf bezlerinde gözlemlenen şişlik
• Dişin enfeksiyon kapması sonucu oluşan fistül veya dişte renk değişimi

Kanal dolgusu ve diş dolgusu arasındaki fark nedir?

Kanal dolgusu, kök sinirin temizlenmesi sonrasında doldurulması işlemi olup endodonti bölümünde tedavi edilirken dolgu işlemi ise dişin ağız içinde görünen kısmındaki zarara göre restore edilmesi durumudur ve restoratif diş tedavisi bölümünce incelenir.

Diştte iltihap oluşması sonucunda diş çekilmesi gerekir mi?

Kanal tedavisinde kullanılan maddeler ve tekniklerin gelişmesi sayesinde kök uçlarında görülen apselerin büyük çoğunluğu tedavi edilebilir ve böylece dişin çekilmesine gerek duyulmamaktadır.

Kanal tedavisi nasıl uygulanır?

Kanal tedavisi genellikle bir saat içerisinde tamamlanmakta olup tedavi süreci şu şekilde gerçekleşmektedir;

İlk adımda ağrı oluşmaması adına dişe anestezi uygulanır.
İkinci adımda çürüyen diş temizlenir ve iltihaplı olan sinir yani pulpa çıkartılır, kalan sinir artıkları temizlenir.
Üçüncü adımda kanallar genişletilir ve solüsyonlarla kanal yıkanır.
Dördüncü adımda eğer bir kerede yapılmayacak bir tedavi süreci olursa kanallara ilaçlar konularak iyileşme hızlandırılır ve geçici dolgu konur.
Son adımda ise kanallar doku ile uyumlu özel dolgu maddeleri ile kök ucuna kadar doldurulur.

Lazerli kanal tedavisi nedir?

Diş kökleri uca doğru incelen yapıdadır bundan dolayı çok az da olsa artık kalabilmektedir. Lazerli kanal tedavisi ise fiberoptik kablo veya endodontik fiber uçlar kullanılarak kanal içindeki ısı artışı ile pulpadan kalan en ince artıkların da temizlenmesini sağlamakta olup tedavinin başarı oranını arttırmaktadır. Lazer tedavi ile klasik tedavi yöntemleri ile ulaşılamayan kök iç yapılarına nüfuz edilir ve en derinlerde hapsolmuş olan mikroorganizmalar üzerinde antibakteriyel etki gösterir.

Kanal tedavisi sonrası dişler kırılgan olur mu?

Kanal tedavisi sonrasında dişlerinizi besleyen kök hücre alınmış olacağından daha kırılgan hale gelecektir bu yüzden kanal tedavisi ardından kaplama dişler tercih edilebilir.

Kanal tedavisinin tekrar yapılması gerekir mi?

İleri seviye problemler olmadığı sürece tek seansta tamamlanmaktadır ve tedavinin başarı oranı %90-95 civarındadır. Bu yüzden kanal tedavisi olduktan sonra aynı dişinizde yeniden bir işlem gerçekleştirmeye ihtiyaç duyulmaz.

Sorularınızı yanıtlamak için sizleri bekliyoruz

Sizi Arayalım